Heb jij jouw beeldmateriaal echt op orde?

Ik kijk uit het raam naar de grijze lucht. Ik heb wel een beetje gehad met de winter en jij? Op deze foto had ik het stukken beter voor elkaar, het was 30 graden op die mooie dag in augustus waarop ik ( ja, ja, ik ben het echt) voor VROUW Telegraaf op de kiek mocht. Super leuk natuurlijk om als journalist eens niet met de kleine lettertjes bezig te zijn, maar model te mogen staan.

Het was trouwens een hele uitgebreide shoot, met een stylist en twee mensen die steeds de zandkorrels van mijn kuiten kwamen vegen en mijn heupen insmeerden met bronzende olie. Slik hair had ik en een flinke laag make- up. Zo lag ik, met een sexy getuite lip in een hip badpak en voile doek bevallig tegen een ornament, op een tjokvol strand in Zandvoort.

Niet elke productie heeft een heel team, bestaande uit een fotograaf, een assistent fotograaf, een stylist, een visagist en journalist, hoor.
Sterker nog, vaak is er helemaal geen budget voor beeld, steeds vaker wordt er dan ook een beroep gedaan op bestaand beeld, dus een foto van de interview kandidaat zelf.
Wil jij werk maken van media? Zorg dan dat je jouw beeldmateriaal op orde hebt! Dat maakt de kans op plaatsing alleen maar groter.
Let daarbij op het volgende:

 

* Laat professionele foto’s maken. Een vakman of vrouw weet precies welke afmetingen en scherptes vereist zijn. Dus geen snelle foto gemaakt door je man of buurvrouw.
* Geef de journalist/ redactie de keuze uit 3 verschillende foto’s.
* Zorg ervoor dat het magazine jouw beeld rechtenvrij mag gebruiken, en bevestig dit nadrukkelijk in de mail of in het persbericht. Dus zwart op wit.
* Ere wie eer toekomt. Vermeld de naam van de fotograaf, als foto-credits.

Misschien klinkt bovenstaande nogal logisch in de oren, maar.. als journalist krijg ik enorm veel reacties van mensen die allemaal heel graag door mij geïnterviewd willen worden, maar hun beeldmateriaal totaal niet op orde hebben. Dus nog 1 keer… op een voor media geschikte foto staan geen huisdieren, oma’s, kinderen of stranden. Laat die vakantiekiekjes maar achterwege.

PS. Het maken van deze foto duurde een heel uur! Althans zolang bleef de fotograaf maar klikken, om uiteindelijk de concluderen dat foto nummer 1 de beste was! EN dat voor een beginnend en eenmalig model.

Laat een reactie achter