Verdraaid nieuws dat als een lopend vuurtje gaat- waarom media soms SUCKS!

Twee dagen geleden hoorde ik dat er brand was uitgebroken in kamp Moria, het grootste Europese vluchtelingenkamp, op het Griekse eiland Lesbos. Ik hield mijn hart vast. Was bezorgd om de veiligheid van de inwoners en vrijwilligers daar. Afgelopen mei was ik zelf als vrijwilliger in Moria. Ik werkte er in de beveiligde sectie (sectie voor minderjarigen) in de barber-shop, sprak daar Afghaanse jongens van zestien die net te horen hadden gekregen dat pas in 2023 (!)zou worden begonnen aan het uitzoeken van de papier(war)winkel van hun proces. (Het proces dat bepaalt of ze mogen blijven of niet.) Hoe ontmoedigend en uitzichtloos!
Met eigen ogen heb ik gezien hoe dertig nationaliteiten daar op elkaar gepakt zitten, als in een mierenhoop. Nu meer dan 12.000 vluchtelingen, terwijl er slechts plek is voor 3000! En elke dag arriveren er weer nieuwe bootjes.Met spanning wachtte ik de toedracht van de brand af.

Ik had namelijk nog meer reden tot zorgen… de media…

Een brand in Moria- wordt razendsnel geïnterpreteerd als: vluchtelingen hebben uit onvrede brand gesticht. Ik was dan ook opgelucht toen ik van mensen die daar zitten hoorde dat de brand ontstaan was door een ongeluk met een kookplaat, in een van de iso-boxen waarin de mensen daar leven, en dat de politie dit ter plekke heeft bevestigd. Bron: Because We Carry-hulporganisatie.
Zij laten op hun insta weten: Vuur in Moria door kortsluiting. Mensen konden niet goed wegkomen en werden wild. Er is zoveel opgekropte spanning van de situatie die al zoveel maanden vreselijk slecht is. Zwangere vrouwen en bejaarden slapen buiten op yogamatjes, Alles is overvol, er is te weinig van alles. Twee kindjes en een vrouw zijn gestorven in de vuurzee. Mensen zijn woest. Al ruim een maand geven we aan dat het zo echt niet langer kan en intensieve hulp noodzakelijk is. Al die 5000 kinderen, die 760 zwangere vrouwen en al die oudjes werden vandaag bedreigd door de vlammen en konden geen kant op. Dit zal wel weer gaan gonzen in de media.

En waar ik al bang voor was, gebeurde:

Op de website van RTL kwam ik dit bericht tegen: De politie zegt dat migranten aan het eind van de middag uit protest brand hebben gesticht in een olijfgaard naast het kamp en minuten later in het kamp zelf. De demonstranten eisten dat ze overgeplaatst zouden worden naar het Griekse vasteland.

Dagblad Trouw deed het wat voorzichtiger aan en schreef: Volgens een Griekse politiewoordvoerder zijn beide branden aangestoken. Maar volgens omstanders was er bij de brand in de container sprake van kortsluiting.

En op nu.nl: Migranten zouden de brand hebben gesticht uit protest tegen de slechte leefomstandigheden.

Wat ik ermee zeggen wil:
Media is een krachtig instrument, dat kan ik als media-consultant alleen maar beamen. Een item in een krant of online nieuwsrubriek kan je meer klanten, volgers, naamsbekendheid of bezoekers opleveren. Maak dus zeker gebruik van media!
Maar door de kracht van het medium en het feit dat de media ons hoe dan ook beïnvloeden, kan het ook de andere kant opgaan, zoals in het bovengenoemde stuk waarin het voor meer angst, woede en verdeeldheid zorgt, voor meer wij en zij, in plaats van wij met elkaar.

Aan jullie lezers zou ik willen zeggen: ‘Wees kritisch en slik wat de kranten schrijven niet voor zoete koek.’ Tegen journalisten: ‘Doe wat meer onderzoek en raadpleeg je bronnen beter. Check, check, dubbelcheck. Ik snap het wel, beste journalist, je hebt van je redactiechef vast maar een half uurtje de tijd gekregen om dit item te schrijven, maar toch… met dat ene artikel, dat morgen oud nieuws is en overmorgen kattenbakvulling, zet je wel heel veel kwaad bloed! Ook, of misschien wel juist, verdraaid nieuws gaat als een lopend vuurtje!

Scroll naar top